Sioloon DiGital Zone


 
HomeFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Komputer peribadi

Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
Admin
FRESHIE
FRESHIE
avatar

Number of posts : 51
Points : 0

PostSubject: Komputer peribadi   13/7/2007, 3:12 am

Komputer Peribadi, atau lebih dikenali sebagai PC(Personal Computer) biasanya memberi maksud:-

  • Komputer Peribadi yang mula dikeluarkan oleh IBM, secara tidak langsung mencetus penggunaan istilah PC - lihat IBM PC
  • Istilah umum yang digunakan untuk merujuk Mikrokomputer (Microcomputer) yang bersesuaian dengan spesifikasi IBM
  • Istilah umum yang digunakan untuk merujuk mikrokomputer

Generasi Mikrokomputer yang pertama juga dikenali sebagai Komputer Keluarga (Home Komputer).

Back to top Go down
http://sioloon.withme.us
usman
FRESHIE
FRESHIE


Number of posts : 1
Points : 1

PostSubject: Re: Komputer peribadi   26/9/2009, 1:22 pm

Mau minta pendapat ni...
Antara semua pc, brand mana yang bagus?
dell?, hp?, acer?
Back to top Go down
Leader™
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
avatar

Male Number of posts : 51
Points : 74

PostSubject: Re: Komputer peribadi   26/9/2009, 2:35 pm

apa yang bole di katakan penggunaan pc ni nak kata bagusmemang sudah nak dapat 100% bagus untuk cita rasa sendiri, bergantung dengan citarasa kita juga

1 lagi bagus dari segi penggunaan, baget, servis... semua ni kena d ambil kira masa kita buat pemilihan PC agar tidak menyesal kemudian hari

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


© 2007-2009 Sioloon DiGital Zone. All rights reserved.
Back to top Go down
http://sioloon.withme.us/
MutiArA
FRESHIE
FRESHIE
avatar

Female Number of posts : 4
Points : 4

PostSubject: Re: Komputer peribadi   1/10/2009, 1:47 am

tapi kan bagi sy yg plg bagus adalah brand buah Epal tu... harga mmg mahal tp isi dlm mmg berbaloi..body pun lawa2...
mmg bagus la..tahan lasak lg ba..try la cari di karamunsing..
Back to top Go down
Napster
FRESHIE
FRESHIE
avatar

Number of posts : 5
Points : 6

PostSubject: Re: Komputer peribadi   4/10/2009, 3:46 am

aku suka compaq, IBM, Dell...

lagipun software drivers senang nak cari...

p/s: aku guna Dell & IBM
Back to top Go down
fronetier
FRESHIE
FRESHIE


Number of posts : 5
Points : 5

PostSubject: Re: Komputer peribadi   5/10/2009, 8:52 pm

sy punya pc xda sound.hilang dah driver dia,.sapa2 ada ?..
Back to top Go down
Leader™
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
avatar

Male Number of posts : 51
Points : 74

PostSubject: Re: Komputer peribadi   5/10/2009, 8:55 pm

fronetier wrote:
sy punya pc xda sound.hilang dah driver dia,.sapa2 ada ?..
apa model pc tu aaa

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


© 2007-2009 Sioloon DiGital Zone. All rights reserved.
Back to top Go down
http://sioloon.withme.us/
fronetier
FRESHIE
FRESHIE


Number of posts : 5
Points : 5

PostSubject: Re: Komputer peribadi   5/10/2009, 9:42 pm

Leader™ wrote:
fronetier wrote:
sy punya pc xda sound.hilang dah driver dia,.sapa2 ada ?..
apa model pc tu aaa

DELL..
Back to top Go down
Leader™
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
avatar

Male Number of posts : 51
Points : 74

PostSubject: Re: Komputer peribadi   5/10/2009, 10:34 pm

hehehe tak kan Dell jak, tak da nombor ka...
macam inspiron 545 ka, dell studio XPS 9000 ka..

kalo dah tau detil baru la senang nak cari tu driver

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


© 2007-2009 Sioloon DiGital Zone. All rights reserved.
Back to top Go down
http://sioloon.withme.us/
fronetier
FRESHIE
FRESHIE


Number of posts : 5
Points : 5

PostSubject: Re: Komputer peribadi   6/10/2009, 1:09 am

aiya lupa pula,. Dell AL1715
Back to top Go down
Leader™
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
avatar

Male Number of posts : 51
Points : 74

PostSubject: Re: Komputer peribadi   6/10/2009, 1:48 am

aik ko nda salah tinguk ka ni sis..., apasal aku cari keluar acer monitor ni

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


© 2007-2009 Sioloon DiGital Zone. All rights reserved.
Back to top Go down
http://sioloon.withme.us/
eyon
FRESHIE
FRESHIE
avatar

Male Number of posts : 15
Points : 28

PostSubject: Re: Komputer peribadi   6/10/2009, 10:51 am

klau ada detail mcm kod yg Leader cakap tu..senang kami bg..cuma jgn salah bagi kod..slh kod..kompom xdpt cari..
Back to top Go down
http://sioloon.withme.us
Napster
FRESHIE
FRESHIE
avatar

Number of posts : 5
Points : 6

PostSubject: Re: Komputer peribadi   6/10/2009, 1:26 pm

Dell AL1715?

mcm acer ni tau...
Back to top Go down
fronetier
FRESHIE
FRESHIE


Number of posts : 5
Points : 5

PostSubject: Re: Komputer peribadi   6/10/2009, 6:38 pm

ehhhh,..salah,.Acer la..hehehe.. Acer AL1715
Back to top Go down
Leader™
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
avatar

Male Number of posts : 51
Points : 74

PostSubject: Re: Komputer peribadi   6/10/2009, 8:29 pm

tapi ni monitor bukan PC

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


© 2007-2009 Sioloon DiGital Zone. All rights reserved.
Back to top Go down
http://sioloon.withme.us/
Napster
FRESHIE
FRESHIE
avatar

Number of posts : 5
Points : 6

PostSubject: Re: Komputer peribadi   6/10/2009, 8:46 pm

mungkin dia pakai monitor Acer...
CPU Dell...
Back to top Go down
fronetier
FRESHIE
FRESHIE


Number of posts : 5
Points : 5

PostSubject: Re: Komputer peribadi   8/10/2009, 10:47 am

adeii,.lupa mau masuk cni,.
pc sy tu ntah apa jenama,.monitor tu acer la,.hehe
nnt sy cek2 balik,.mcm cap ayam ja tu.
Back to top Go down
MutiArA
FRESHIE
FRESHIE
avatar

Female Number of posts : 4
Points : 4

PostSubject: Re: Komputer peribadi   21/10/2009, 10:39 pm

na..skrng sy ada sdah pc baru.. DELL..hehehe...
ok jg lah..
Back to top Go down
Leader™
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
avatar

Male Number of posts : 51
Points : 74

PostSubject: Re: Komputer peribadi   21/10/2009, 11:58 pm

wa.. best nya hahaha.. so apa spec pc tu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


© 2007-2009 Sioloon DiGital Zone. All rights reserved.
Back to top Go down
http://sioloon.withme.us/
MutiArA
FRESHIE
FRESHIE
avatar

Female Number of posts : 4
Points : 4

PostSubject: Re: Komputer peribadi   31/10/2009, 1:07 am

sy guna DELL INSPRION 1440..ok jg ba..
Back to top Go down
Nieto
FRESHIE
FRESHIE


Number of posts : 7
Points : 11

PostSubject: Re: Komputer peribadi   5/1/2010, 12:51 pm

saya tengok acer punya pc sekarang main game best, rm2k++ siap dengan i7, 1.5graphic, 6gb ddr3 kalau tak silap. siap dengan 5.1 sonic gear lagi.
Back to top Go down
eyon
FRESHIE
FRESHIE
avatar

Male Number of posts : 15
Points : 28

PostSubject: Re: Komputer peribadi   13/5/2010, 11:11 pm

sy punya komputer model aspire 4920..im just using windows xp but combine with vista..so,remix cikit la..luar nmpk vista tp bila buka folder nmpk xp..music player pla nmpk vista..want suggestion and comment from u all about my uncute little laptop..uhuhuhu
Back to top Go down
http://sioloon.withme.us
Leader™
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
avatar

Male Number of posts : 51
Points : 74

PostSubject: Re: Komputer peribadi   18/5/2010, 8:39 pm

maksud nya ko guna vista tranformation ka tu ging

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


© 2007-2009 Sioloon DiGital Zone. All rights reserved.
Back to top Go down
http://sioloon.withme.us/
eyon
FRESHIE
FRESHIE
avatar

Male Number of posts : 15
Points : 28

PostSubject: Re: Komputer peribadi   18/5/2010, 10:06 pm

x..coz klau vista transformation klau uninstall,kompom xp blk tp nie x..nie kekal mcm tu just ada msalah genuine microsoft tu ja..not verified..
so,amcm ging??xda apa2 ba tu kn not verified...
Back to top Go down
http://sioloon.withme.us
Leader™
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
avatar

Male Number of posts : 51
Points : 74

PostSubject: Re: Komputer peribadi   20/5/2010, 12:48 am

cuba ni:

01. masuk folder "c:\windows\"

02. search "WGA"

03. kalau ada jumpa, sepatutnya ada 2 file. 2 file tu move ke desktop dan rename 2 file tu.

04. restart os.

05. bila dah login windows, delete 2 file tu.

biasa "genuine advantage" tak keluar pada taskbar bila sampai langkah ke 5.

cuba dulu ging

p/s: cara di atas hanya untuk windows XP

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


© 2007-2009 Sioloon DiGital Zone. All rights reserved.
Back to top Go down
http://sioloon.withme.us/
Sponsored content




PostSubject: Re: Komputer peribadi   

Back to top Go down
 
Komputer peribadi
Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Sioloon DiGital Zone :: Computer Supports :: PC Section-
Jump to: